skip to Main Content

De dertienjarige zwemmer Wytse Broekstra uit Wijnaldum is afgelopen woensdagavond uitgeroepen tot de Sporter van het Jaar 2020/2021 in Harlingen. De sportverkiezing was een onderdeel van de eerste grote bijeenkomst van de Stichting Sportakkoord Harlingen. De talentvolle zwemmer van Harlinger zwemvereniging De Vikings kreeg uit handen Sportakkoordvoorzitter Johan Schikker de bij de titel behorende Hotze Schuil-trofee uitgereikt.

Omdat de Hotze Schuil-trofee vanwege de coronapandemie vorig jaar niet kon worden uitgereikt, had de Stichting Sportakkoord als organisator van de sportverkiezing besloten om zowel de sportprestaties van 2020 als die van 2021 te laten meetellen. Naast Wytse Broekstra waren ook de kaatser Dylan Drent en de turnster Lis Stinstra genomineerd. Het was gezien de uitstekende sportprestaties die de drie genomineerden ondanks alle coronabeperkingen  hadden geleverd voor het bestuur van de Stichting Sportakkoord geen eenvoudige zaak om te komen tot een winnaar.

Toch is uiteindelijk na rijp beraad unaniem besloten de titel en de trofee toe te kennen aan Wytse Broekstra. Hij wordt al jaren gezien als het grootste zwemtalent van deze regio en breekt al sinds zijn zesde zwemrecord na zwemrecord. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het Nederlands Kampioenschap. Deze titel behaalde hij op 12 december 2021 in Eindhoven tijdens het Nationale Junioren Kampioenschappen korte baan. Afgelopen weekend verbeterde hij in het Belgische Seraing het Nederlands jeugdrecord Schoolslag op de 50 meter. Wytse Broekstra stapt iedere ochtend om half zes op de fiets om tot half acht te trainen in het zwembad van Harlingen.

De andere twee genomineerden, kaatser Dylan Drent en turnster Lis Stinstra, ontvingen uit handen van de paralympische sporter en ambassadeur Inclusief Sporten van het Sportakkoord Harlingen Joël de Jong een fraaie plaquette als herinnering aan hun nominatie. Een andere bijzondere prijs was er voor de 80-jarige Auke Pollema. Hij kreeg uit handen van demissionair wethouder Harry Boon de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Pollema was in zijn jonge jaren een uitstekende marathonschaatser en staat ondanks zijn gevorderde leeftijd nog drie keer per week op de schaats. Hij doet ook aan fitnesstraining en spinning en in de zomer fietst en skeelert hij. Voor de Stichting Sportakkoord is hij het voorbeeld van iemand die laat zien dat sporten en bewegen tot op hoge leeftijd en op een eigen niveau mogelijks is.

De sportverkiezing was een onderdeel van de eerste grote partnerbijeenkomst  bijeenkomst van de Stichting Sportakkoord  Harlingen. Hiervoor waren lokale sportaanbieders en maatschappelijke organisaties uitgenodigd. Zij kregen uitleg over wat de ambities van het Sportakkoord zijn en wat dat voor hun vereniging of  organisatie kan betekenen. Tevens werd de nieuwe promotiefilm van het Sportakkoord  gepresenteerd en nam Joël de Jong de aanwezigen mee in het verwezenlijken van zijn Olympische droom.

Sportakkoordpartner Jumbo Harlingen liet zien met welke producten een  gezonde  sportkantine gerealiseerd kan worden. En er werd uitleg gegeven  over de rol van het Beweegteam Harlingen om de ambities van Sportakkoord waar te maken. Veel verenigingen en organisaties hebben het Sportakkoord Harlingen al omarmd en dat bekrachtigt met het zetten van een handtekening onder het akkoord. Ook woensdagavond is het akkoord nog door 8 verenigingen en organisaties ondertekend. Samen houden zij Harlingen in beweging. Ga voor meer informatie naar: https://beweegteamharlingen.nl/doelgroep/sportverenigingen/ of https://www.harlingen.nl/lokaal-sportakkoord

Back To Top